SE ENSIMMÄINEN TARINA

...sitä ei taida enää kukaan muistaa. Kun Lakan veljekset 1700-luvulla jakoivat virran rannalla sijainneen suvun kantatalon, siirtyi joku heistä sydänmaille. Näille sijoille kohosi Sydänmaanlakan kylä. Kun Maatilamatkailu Tuhannen Tarinan Talo aloitti toimintaansa vuonna 1997, olivat nämä konnut kokeneet jo monenmoista.

Nyt mäellä seisoo vuonna 1914 rakennettu hirsitalo, joka laajennettuna ja moneen kertaan päivitettynä jatkaa tarinaansa. Voimme vain kuvitella, mitä seinät ovat nähneet ja pihakoivut kuulleet. Puhutteleva on myös navetan tiiliseinään ikuistettu vuosiluku 1939. Kokoustila Äpylissä kokoontuva tiimipalaveri voi ammentaa tuosta tulevaisuuden uskosta, jota tämän talon silloinen isäntä on oman tiilitehtaansa tiiliin valanut.

Sirkka ja Ilkka Sydänmaanlakka aloittivat matkailutoiminnan jo hieman unohdetulla tilalla oman maatilan ja lypsykarjan pidon ohessa. Alkoi mahdoton kunnostus ja remontointi, ideointi ja unelmointi. Leirikoulu-ja leiritoiminta lähtivät käyntiin heti alusta asti, vierailipa pihamaalla ryhmä jos toinenkin. Kun seuraava sukupolvi oli valmis tarttumaan ruoriin kymmenisen vuotta myöhemmin, jatkui mahdoton kunnostus ja remontointi, ideointi ja unelmointi. Talon tytär Niina Sydänmaanlakka-Wallis jatkoi yrittäjänä, houkutteli miehensä maaseudulle kaupungin humusta ja ensin yksi vauva, myöhemmin toinen ja kolmaskin vauva kainalossa rupesi puurokattilaa hämmentämään.

Tänä päivänä Tuhannen Tarinan Talo on pieni perheyritys, joka hiljalleen kasvaa ja kehittyy. Uskomme ihmisten aitoon kohtaamiseen, ehkäpä sitä kutsutaan juurikin siksi karjalaiseksi vieraanvaraisuudeksi. Ammennamme tarinoita luonnosta ja paikallishistoriasta. Haluamme tuoda maaseudun elämäntapaa tutuksi ja tarjota viihtyisän, puhtaan ja rauhoittavan ympäristön, jossa matkalaisen on hyvä levähtää.